Itt az edzés jövője?

Brain, Egyéb -

Itt az edzés jövője?

Nemrég jelentette be, és hamarosan már piacra is dobja az Under Armour az HTC-vel közösen fejlesztett HealthBox-át, amivel a sportmárka nem titkolt célja az edzés, sőt, a komplett életvezetés megreformálása. A HelathBox egy három összetevős készlet, csuklópánttal, mellkasra rögzíthető szívritmus-mérővel és mérleggel, mely a korszellemnek fejet hajtva tulajdonképpen az okosedzést, sőt, okoséletformát hozza el.

Vegyük sorra dióhéjban, mi mire jó. A legnagyobb szerep a karperecé: ez nappal a viselője mozgását figyeli, éjjel pedig az alvási ciklusait követi, és kivizsgálja a mérési adatok alapján, hogy milyen volt az alvás minősége. A mellkasra rögzíthető szívritmus-mérő nem hazudik: pontosan azt csinálja, amit a neve mond. Ezt a funkciót feltehetően azért nem a karperecbe építették be, mert mellkasi rögzítéssel pontosabb a mérés. A mérleg sem váltja meg a világot: testsúlyt mutat és testzsírszázalékot számol, legfeljebb nyolc főre. A készlet egy telefonos alkalmazással teljes: a mért adatok egyből az UA Record rendszerében landolnak, mely a tárolásról és elemzésről gondoskodik, így a készlet használója folyamatosan nyomon követheti életfunkcióit – így edzésben a fejlődést is.

A HealthBox elgondolása jónak tűnik, hiszen ha megszakítás nélkül kapjuk a visszacsatolást a szervezetünktől, az lehetővé teszi, hogy valódi kontrollunk legyen az edzésünk és a teljes életformánk fölött. Ugyanakkor ki szeretne folyamatosan „bekötve” lenni? A sportolásban és a tudatos életmódban is fontos szerepe van azoknak az időszakoknak, amikor az ember egy kicsit kienged és belefeledkezik az életébe, mert ezek híján az edzés hamar átfordul örömforrásból monoton végzett kötelességbe. Persze nincs kizárva, hogy gyakorlatban az okoséletmód valóban élhető is – ezt legkorábban január 22-től lehet majd tesztelni, 400 dollár leszurkolása után.