Miért használjunk rashguardot?

bJJ, Brain, Egyéb, MMA -

Miért használjunk rashguardot?

Kevesen tudják, de a rashguardokat eredetileg vízi védőöltözéknek fejlesztették ki. Arra szolgáltak, hogy megvédjék viselőjüket a kiütésektől, a horzsolásoktól és a szélsőséges hőmérséklettől, legyen az hideg vagy meleg. Manapság már más sportokban, baseballban, amerikai futballban és küzdősportokban – elsődlegesen brazil jiu-jitsuban, birkózásban, grapplingben és MMA-ban – is használják, de rashguardot húz az is, aki csak leugrik a konditerembe egy gyors edzésre. Mégis mitől vált ilyen népszerűvé ez a ruhadarab? Számos oka van, de a legfontosabb a következő négy:

1. Védi a bőrt

A rashguard szó szerint kiütésvédőt jelent – és itt most nem a KO-kra, hanem a bőr irritációjára kell gondolni. Nomen est omen: a rashguard pontosan azt teszi, amiről a neve szól, azaz megvédi a bőrt a kiütésektől. Az edzőterem nem a világ leghigiénikusabb helye, mindenki keményen dolgozik, és ráizzad a létező összes felszerelésre és szőnyegre. És persze vannak olyanok is, akik akár gennyes sebekkel is lejárnak edzeni. Ez a környezet a baktériumok és a gombák legjobb táptalaja, megfelelő védőöltözék nélkül könnyű összeszedni valamilyen bőrfertőzést.

Egy egyszerű pamutpóló felszívja és megtartja az izzadságot, amivel nem csak a baktériumoknak és gombáknak kedvez, de megnöveli a különféle bőrirritációk kialakulásának lehetőségét is, ahogy a nedves ruha folyamatosan a bőrre tapad. Különösen igaz ez akkor, ha kontakt sportot űzöl, bjj-t, birkózást vagy MMA-t. A sima pólókkal ellentétben a rashguardot olyan anyagból készítik, ami elvezeti a nedvességet: nem szívja be az izzadságot, így száraz és irritációmentes marad a bőröd, annak ellenére, hogy folyamatosan érintkezel a szőnyeggel és az edzőtársaddal.

A rashguard azonban nem csak küzdősportokhoz ideális, hanem súlyzós edzésekhez is. Főként azoknál a gyakorlatoknál hasznos, melyeknek nagyobb a mozgástartománya, mint a guggolások és a deadliftek. Ezek a gyakorlatok sokszor a mellkasi rész és a hónalj kidörzsölődésével járnak, ha nem megfelelő öltözékben végzik őket. Ne hagyd, hogy az edzésed olyan apróságon csússzon el, mint a bőrirritáció!

2. Jobb izomteljesítményt biztosít

A rashguard javítja a dolgozó izmok vérellátását, ez pedig jobb teljesítményhez és rövidebb regenerációs időhöz vezet. A rashguard kiegyensúlyozott nyomást gyakorol a törzs és a karok teljes felületére, ez az, ami serkenti a vérellátást. A serkentett vérellátással több oxigén jut az izmokba, mely növeli a teljesítményt. Az intenzívebb keringés csökkenti a tejsav és egyéb, edzés során kiváló felesleges anyagok felhalmozódását is. Mindezek együtt ahhoz vezetnek, hogy jobban tudsz teljesíteni, és hosszabb ideig bírod a gyűrődést.

Az erőemelők és testépítők is kompressziós ruhadarabokat húznak edzéshez vagy versenyzéshez, és sok más sportban is sikerrel használják a rashguardokat, főként azon sportágakban, melyek ismételt, rövid és intenzív izommunkával járnak. A grapplerek és MMA-sok mellett a cross fitesek is kedvelik ezt a technikai öltözéket.

3. Javítja az izomregenerációt

Nem utálod, amikor egy világrengető edzés másnapján mozdulni sem bírsz, annyira fáj mindened? A fájdalomnál is rosszabb viszont az, hogy amíg a tested regenerációs üzemmódban van, nem edzhetsz. Szívás!

 

A kompressziós öltözékek, mint a rashguardok teljesítményfokozó hatással vannak a sportolókra, mert edzés közben javítják a tejsavürítést, és csökkentik az izmok remegését, így sokkal jobb regenerációhoz vezetnek. Igen, a rashguard csökkenti az izomláz esélyét. Még jobban kicselezheted a fájdalmat, ha nem csak edzés közben, de pihenéshez is rashguardot húzol – így csökkentheted minimálisra a regenerációs időd. Aztán mehetsz is vissza a terembe melózni.

4. Testhőszabályozás és szagmentesítés

Mint említettük, a rashguardokat olyan anyagokból szabják, melyeknek kiváló a nedvességkezelő képessége: segítenek a verejték elpárologtatásában, így kellően hűvös és száraz maradhatsz az edzés során.

A rashguardok szagállóak is, nedvességkezelő és antimikrobiális technológiájuknak köszönhetően. Ezzel együtt persze továbbra is javasoljuk az edzés utáni zuhanyt, de ha rohannod kell és kimarad, jó eséllyel senki sem fog szúrós tekintettel méregetni a buszon – feltéve, ha a teremben rashguard volt rajtad.