Öt jó tanács az első brazil jitsu versenyedhez

bJJ -

Öt jó tanács az első brazil jitsu versenyedhez

Szereted a brazil jiu jitsut (BJJ)? Már el is kezdted? Kipróbálnád magad egy versenyen is? Rendben, nem is járhatnál jobb helyen. Következzen 5 rövid tanács, amik segíthetnek a kívánt eredménye elérésében. Ja, hogy ez már nem is az első versenyed lesz? Olvasd el akkor is, találsz itt hasznos dolgokat.

Ellenőrizd a súlyod!

Saját tapasztalatból tudom, milyen tré érzés az, amikor azt hiszed, hogy megvan a kívánt súlyhatár, aztán a mérlegre állva nem egy, de akár két súlycsoporttal is feljebb vagy, mint kellene. Ilyenkor elkezdhetsz izzasztani, ha van időd, de 5 kilót nem fogsz lekocogni egy óra alatt. Ha nem akarsz ilyen cikis helyzetbe kerülni, nincs más teendőd, mint rendszeresen mérni a súlyodat! Lehetőleg különböző mérlegeket használva biztos, ami biztos alapon. A súlyod a nevezéskor is elcsúszhat, így külön figyelj a regisztráció idején, hogy a megfelelő kategóriába add le a nevezésed. A verseny napján pedig igyekezz lehetőleg korán érkezni. Így - még ha van egy kis felesleg rajtad -  pikk-pakk leizzadhatod és a bemérés után jöhet az erőt adó reggeli!

Bízz magadban és a tudásodban!

Közeleg a verseny és eszedbe jut, hogy valami új gyilkos mozdulattal nyomd le az ellenfeleid. Inkább ne tedd! Nincs azzal semmi baj, ha új technikákat szeretnél tanulni, de mindig győződj meg róla, hogy volt elég időd gyakorolni és beépíteni a saját játékodba a dolgot. Ha nem vagy biztos a dologban, inkább ne próbálkozz vele. Azok a technikák, amiket már vagy ezerszer gyakoroltál, kevesebb eséllyel hagynak cserben, mint azok, amiket még nem gyakoroltál kellő alkalommal. Ezeket hagyd meg edzésre!

Kérd meg a mesteredet, hogy a verseny előtt tartson egy házi bajnokságot!

Kiváló alkalmad nyílik megismerni a pontrendszert, letesztelni milyen technikák mennek, nem mennek (lásd az eggyel előbbi pontot) és szokni a lámpalázat. Egész komoly összecsapások alakulhatnak ki ilyenkor az edzőtársak között, így is segítve a fókuszálást a versenyre. És azt se felejtsük el, hogy az esetleges hibákat, meccstaktikákat még bőven idejében ki tudjátok javítani, meg tudjátok beszélni.

Légy tisztában a pontozással és a szabályokkal!

Nincs is szebb, mint lekopogtatni az ellenfeled. Sokszor azonban ez nem jön össze és itt jön be a pontozás kérdése a képbe. Fontos, hogy tudd, milyen technikákért jár pont. És, ami még fontosabb, milyen technikák kivitelezéséért kaphatsz intést, vagy léptethetnek le. Ne is gondoljunk bele, mennyire rosszul tud elsülni, ha egy nem engedélyezett technikán úszik el a versenyed. És mint a BJJ gyakorlója, a GI-re vonatkozó előírásokat is tartsd szem előtt. Az Európa Bajnokságon konkrétan mérőfával ellenőrzik, hogy az adott versenyző GI-je megfelel-e az előírtaknak.

Próbálj meg lazítani!

Igen, mondani könnyű, de akkor is próbáld meg! Ez „csak” egy verseny. Senki nem fog megölni vagy haragudni rád, mert nem úgy sikerül, ahogy szeretted volna. Járjon a fejedben, hogy szereted a BJJ-t és ezért is veszel részt a versenyen. Élvezd a lehetőséget, hogy olyanokkal is gurulhatsz, akikkel egyébként nem lenne alkalmad. Kiváló tapasztalatszerzési lehetőség, hogy fejlődj és remek élmény. Ne görcsölj!

Remélem sikerült ezzel a pár rövid tanáccsal segítenem és kedvet csinálnom, hogy kipróbáld a brazil jiu jitsut és esetleg a versenyzést is! Higgyétek el megéri!