Öt meglepő előny, amivel a brazil jitsu felruház

bJJ, Egyéb -

Öt meglepő előny, amivel a brazil jitsu felruház

*Az alábbi szöveg eredetileg a Jiu-Jitsu Times oldalon jelent meg.

Négy évvel ezelőtt azért vágtam bele a brazil jiu-jitsuba, mert untam az hétköznapi edzőtermi köröket, és meg akartam tanulni a technikákat, melyeket Royce Gracie használt a korai UFC-ben, hogy legyőzze a nála sokkal nagyobb ellenfeleket. Bár a legtöbb embert hasonlóan hétköznapi gondolatok motiválják arra, hogy belekóstoljanak a BJJ-be vagy más harcművészetekbe, sokan csupán néhány hónap edzés után rájönnek, hogy az edzés mentális, érzelmi és spirituális előnyökkel is felruházza őket. Az előnyök közül pedig sok túlnyúlik a tréningen és a tatamin, segít abban, hogy életeket, kapcsolatokat, karriereket mozdítson előre, és segít abban is, hogy a sport gyakorlója kiaknázza a benne rejlő potenciált. Következzen öt lecke, amire a BJJ tanít, és amik segítségedre lesznek a mindennapokban.

Hozzászoksz a kényelmetlen helyzetekhez

Ahhoz képest, hogy „lágy művészetnek” hívják, semmiféle lágyságot nem érzel benne, amikor tanulni kezded a jiu-jitsut. Valójában nagyon kényelmetlen, és majdnem elviselhetetlen is, ha egy meleg és fülledt teremben edzel, ahol vágni lehet a lábszagot, miközben egy, a tiednél sokkal sötétebb övű százkilós versenyző a teljes testsúlyával az állkapcsod nyomja. Újra és újra olyan izzadságcseppek hullanak a füledbe, az orrodba vagy a szádba, amik nem a tieid, és amiktől öklendezel és majdnem hánysz. Pár hónap, majd év alatt megtanulod, hogyan érezd magad kényelmesen a kényelmetlen szituációkban mind a tatamin, mind azon kívül. Legyen szó vadkempingezésről vagy arról, hogy nagy közönség előtt kell beszédet tartanod, az edzés minden olyan helyzetben segíteni fog, ahol fizikai és mentális kényelmetlenségeket kell leküzdened.

Sok idődbe telik és sokat kell hibáznod ahhoz, hogy végül elérd a céljaid

Amikor fiatalabb voltam, mindig irigyeltem azokat a társaimat, akik mindent olyan könnyen megoldottak, legyen szó a nehéz matekpéldákról vagy a látványos manőverekről a kosárpályán. Az, hogy egyesek a nehéz dolgokat látszólag milyen könnyedén oldják meg, sokakat elbátortalaníthat. Én régen azt gondoltam, hogy ha egy játékban, sportban vagy tantárgyban nem voltam jó rögtön az elejétől fogva, akkor ahhoz egyszerűen nem volt érzékem. A BJJ edzés mutatta meg, hogy a tanulás, a fejlődés időt, türelmet és erőfeszítést igényel – a tatamin, az irodában, az osztályteremben és az élet más területein is. Hibákat véteni pedig hozzá tartozik a tanuláshoz, és nem szabad összekeverni a kudarccal.

Nem tudsz mindent egyedül megcsinálni

Bár a jiu-jitsu egyéni sportág, a versenyeken kívül ez az egyik leginkább csapatközpontú és legtöbb együttműködést igénylő sport, ami csak létezik. Egyedül is elvégezhetsz néhány kondicionáló gyakorlatot, de ahhoz, hogy valóban gyakorolj, gurulj, és kiszúrd, min kell még javítanod, edzőkre és edzőtársakra lesz szükséged. A társaid fognak rámutatni a technikai hibáidra, ők fognak újabb mozdulatokat és részleteket mutatni, és ők fognak plusz időt fordítani arra, hogy veled gyakoroljanak, és segítsenek neked jobb harcművésszé válni. Egy BJJ-s sem tudott még egyedül csiszolni a játékán. Ahhoz, hogy előre lépjünk, együttműködő csapatra, családra van szükség.

Türelmesebbé válsz, mert a többiek is türelmesek veled

Biztosan emlékszel azokra a magasabb övfokozatú jitsusokra, akik rettentő türelmesek voltak veled, amikor még zavarodott kezdő voltál, vagy legalább azokra, akik már csak a szemüket forgatták, amikor egy mozdulat még mindig nem esett le, pedig már tízszer elmagyarázták neked az elmúlt öt percben. A BJJ megtanít arra, hogyan légy türelmesebb magaddal és másokkal szemben. Újra és újra eljön az a pont, amikor vagy neked kell türelmesnek lenned az edzőpartnereddel szemben, vagy te vagy az, aki türelemre szorul. Csak néhány hónap jitsuzás kell, és máris sokkal megérőbben fogsz viszonyulni másokhoz, egyrészt, mert az edzésen kiadod magadból a nap során felgyülemlett stresszt, másrészt, mert követed azt a példát, amit az empatikusan viselkedő magasabb övfokozatúak állítottak eléd.

Olyan dolgokat fogsz megtenni, amikről azt hitted, sohasem leszel rájuk képes

Amikor elkezdtem tanulni a sportot, még simán felmorzsoltak a négycsíkos fehér övesek is, és az iskolám versenyző csapatának tagjai, akik érmeket nyertek és a dobogókon feszítettek, természetfeletti lénynek tűntek nekem. Akkor azt hittem, sohasem fogok kék övet szerezni, és eszembe sem jutott volna versenyre nevezni, mert féltettem az egészségem, és riasztott az a gondolat is, hogy megszégyenítenek egy tömött lelátójú tornateremben. Ja igen, és szörnyen gyenge volt a jitsum. Aztán négy évvel később már aktívan versenyzem, és remekül teljesítek. Amikor elkezdtem jitsuzni, nem gondoltam volna, hogy ez valaha lehetséges lesz. Ahogy edzel, egyre magabiztosabb leszel a tatamin és azon kívül is, és az, ahogy a szőnyegen eléred az újabb és újabb mérföldköveket, megjelenik a magánéletedben is. Mert nem arról van szó, hogy nincs meg benned a potenciál ahhoz, hogy nagy és érdekes dolgokat érj el az életben, hanem arról, hogy lehet, hogy sohasem adódott még alkalmad rá, hogy kiteljesedj. Ahogy Joe Rogan mondta egyszer: „a harcművészet eszköz arra, hogy az ember megmutassa a benne rejlő potenciált.” Minél többet edzel és tanulsz, annál jobban fel fogod ismerni, mi mindenre vagy képes az életben, a tatamin és azon kívül is.

https://www.jiujitsutimes.com/5-unexpected-benefits-gained-from-training-in-bjj/