Öt ok, amiért kihagyhatatlan a fogvédő

Brain, Egyéb -

Öt ok, amiért kihagyhatatlan a fogvédő

Fogvédő kell – ezt mindenki tudja. Az eszköz még olyan non-kontakt sportoknál is jó szolgálatot tehet, mint mondjuk a kosárlabda, küzdősportoknál meg aztán pláne. De hogy pontosan miért is szükséges egy darab gumit vagy műanyagot a szánkba tuszkolni edzés vagy mérkőzés előtt, az már nem mindenkinek világos, úgyhogy összeszedtük az öt legfontosabb okot, amiért a fogvédők tényleg kihagyhatatlanok.

Megvéd a fogsérülésektől

Ez az ok, amivel mindenki tisztában van. Ha edzésen vagy meccsen szájba vernek, és nincs bent fogvédő, akkor a fogaidból darabok törhetnek le, vagy még szerencsétlenebb esetben a fogat, úgy, ahogy van, ki is üthetik. Vannak olyan esetek, amikor ez a védőn keresztül is megtörténik, ezek azonban ritkábban fordulnak elő, és sokszor nem is egy bivalyerős ellenfél, mint sem egy rossz minőségű vagy nem elég passzos fogvédő okozza a bajt. Azt tehát nem lehet mondani, hogy fogvédővel a szádban 100 %-ig kiszűröd a fogvesztés esélyét, hogy nagyon-nagyon jelentősen lecsökkented, az viszont egészen biztos.

Megvéd az állkapocs-ízületi sérülésektől

Ha figyelemmel kíséred a küzdősportokat, akkor biztosan láttál már csapásoktól eltört vagy megrepedt állkapcsot. Ezek a sérülések többnyire úgy jönnek össze, hogy az ütés vagy rúgás akkor találja meg a versenyzőt, amikor az állkapcsa éppen laza, azaz nem számít becsapódásra. Ilyen esetekben csak a Jóisten védi meg az állkapcsod a bajtól, ha viszont észnél vagy, akkor ezt a feladatot a fogvédőd végzi el.

Egy közelítő fejcsapás ellen a leghatékonyabban úgy tudsz védekezni – ha kitérni már nincs időd –, hogy összeszorítod a fogaidat. Ez különösebben nem furmányos stratégia, mert az ember veszély esetén önkéntelenül is ezt teszi – természetesen ebben segít a fogvédő. Az állkapocs-ízületed megfeszül, nem laza többé, így jelentősen csökken a sérülésének a veszélye. Ha ilyenkor nem lenne bent a fogvédőd, akkor, az állkapcsod túlélési esélyei nőnének ugyan, a fogaidra viszont alighanem keresztet vethetnél. Szóval inkább tedd be, harapj rá, és készülj fel a legrosszabbra – akkor nem lesz baj.

Megvéd a puha szövet-sérülésektől

Egy beérkező csapás nem csak a fogadat és az állkapcsodat roncsolhatja, hanem a szád puha szövettel borított részeit is. Azaz egy nagyobb ütésre akár az ajkaid, az ínyed és a nyelved is rámehet – ha nem viselsz fogvédőt. A csapás a fogad kemény felületét a puha húsba préseli, és máris kész egy repedés, amit foggumival megelőzhettél volna. Mostanra már valószínűleg mindenki látta Robbie Lawler arcát a Rory MacDonald elleni meccse után. Neki még védővel is összejött egy iszonyú ajakszakadás, de nyugi, neked, ha beteszed a gumit, aligha kell félned ettől – hacsak nem a UFC-ben bunyózol. Ez esetben gratulálunk, és nem féltünk többé, mert tudsz vigyázni magadra.

Segít a nyaksérülések megelőzésében

Egy beérkező csapásba az egész fejed beleremeg: az állkapocs, a járomcsontok, végső soron a teljes koponya, amit, bingó, a nyakad köt össze a törzseddel. Nem szép látvány, amikor valakinek a feje úgy csapódik hátra egy meccsen, mint a beszíjazott műanyag babáké az autók töréstesztjén. A helyzeten úgy javíthatsz, ha megedzed a nyakizmaidat, és ha ott van a szádban a foggumi. A védő a nyakadon is a korábbiakban tárgyalt módokkal összhangban segít: biztos és erős ráharapást biztosít, mely segít a nyakizmok megfeszítésében.

Segíthet az agyrázkódás megelőzésében

Az elképzelés a következő: a fogvédő kipárnázza azt a felületet, ami a legjobban ki van téve a becsapódásoknak, és elnyeli a rázkódás nagy részét, ami az állkapcson és az arccsontokon keresztül az agyba száguldana. A valóság pedig az, hogy egyetlen tudományos vizsgálat sem tudta még minden kétséget kizáróan kimondani, hogy a fogvédő egyértelműen segít megelőzni az agyrázkódásokat – abban azonban mindegyik egyet ért, hogy legalábbis van rá esély.

Márpedig az agyrázkódás az egyik legkomolyabb baleset, amibe a küzdősportban belefuthatsz: a vágás begyógyul, a törött csont összeforr, de az agyad akár maradandó károsodást is szenvedhet a folyamatos pofozástól. Ez ellen tehát sajnos nincs még meg a mindent vivő módszer, de minden szalmaszálat meg kell ragadni – a fogvédő meg szalmaszálnál azért lényegesen több, úgyhogy már csak ezért is megéri használni, nemde?

Úgyhogy ne hősködj, nem a Vadnyugaton vagyunk: válassz egy minőségi fogvédőt, állítsd be rendesen, harapj rá és vigyázz magadra! Akkor ő is vigyázni fog rád.